Roon Labs

Roon håller inte bara ordning på din musik, utan hjälper dig också att lära känna din musik bättre. Roon hjälper dig också på ett unikt sätt att hitta ny favoritmusik som du kanske aldrig hade hittat annars. Roon letar rätt på intressant information om musiken och serverar artiklar och bilder på artisterna, recensioner av musiken och låttexter. Ungefär som att ha en en bra musiktidning kopplad direkt till din musiksamling eller till din strömmande tjänst (som t ex Tidal).

Gillar du trummisen på skivan? Roon hjälper dig att surfa vidare till andra skivor hen spelat på. Kanske hittar du på så sätt ett nytt favoritband eller musik som du inte annars hade hittat. Vet du inte vad du ska välja för musik idag? Inga problem. Roon är din privata musikbibliotekarie och DJ som ser till att det strömmar musik du gillar ur dina högtalare.

Dessutom kan Roon sy ihop de flesta av dina nätverksanslutna musikspelare till ett enda system som du styr från din telefon, din surfplatta eller din dator.

Men en fantastisk programvara är inte mycket värd om man inte har bra, lättanvänd och stabil hårdvara att köra den på. Nu släpps Roons egen hårdvara heter Nucleus och distribueras av oss på Audio7 och säljs via våra återförsäljare runt om i landet.

Vilka är då Roon?

Roon grundades i januari 2015. Men historien börjar egentligen 10 år tidigare när de startade företaget Sooloos som på den tiden var ett helt unikt, komplett musikserversystem med lagring, uppspelning och ett touchscreen-interface som inte liknande något annat världen tidigare sett. När Sooloos släpptes 2006 väckte de mycket uppmärksamhet och det blev det snabbt en favorit i premiumklassen trots att prislappen hade en siffra mer än alla andra musikserversystem på den tiden.

2008 köptes Sooloos upp av Meridian Audio och alla medarbetare följde med och arbetade vidare på Sooloos och en del andra spännande projekt som till exempel ett musikuppspelningsprogram för IT-jätten HP som levererades med över 50 miljoner PC.

2015 valde man att gå vidare med sina idéer om hur man kan göra det roligare, smidigare och mer inspirerande att musiksätta sitt hem och startade i januari 2015 Roon, en mjukvara som tog de tidigare idéerna vidare. Istället för att låsa in användaren i en visst fabrikat så vill man hellre styra andra tillverkares musikspelare och blanda olika fabrikat så att konsumenten själv kunde välja fabrikat och modell efter smak och budget bland över 50 olika tillverkare. Nytt i Roon är också att man med hjälp av några enkla tillbehör kan rumskorrigera alla de enheter man har i sin installation.

Redan i maj 2015, bara månader efter man startat Roon vann man ”Product of year”-utmärkelsen i prestigetyngda amerikanska tidskriften Stereophile, i ComputerAudiophile.com och i Digital Audio Review.

Fram tills nu har Roon körts på olika typer av hårdvara som till exempel datorer och andra produkter med en processor som kan köra Roons Core-programvara. Men i och med att Roon nu släpper Nucleus så finns det en komplett hårdvarulösning för Roon från Roon själva.
En Nucleus kan ha olika funktioner i ett Roon-system. Dess främsta uppgift är vara Roon-systemets kärna (Core) att köra Roon-programvaran. Men man kan enkelt montera en hårddisk i den och låta den agera musikserver i systemet. Om man vill använda den som en signalkälla i sitt system så ansluter man bara en USB-DAC så har man en högklassig signalkälla. Eftersom Nucleus är tystare och inte kör alla processer som en dator gör så kan du förvänta dig att din USB-DAC kommer att prestera klart bättre än vad du hört den göra tillsammans med till exempel en dator eller en enklare streamer.

Vi på Audio7 distribuerar Roon Nucleus som du är välkommen att provköra hos någon av våra Roon Nucleus-handlare som du hittar här. Det enkelt, det är roligt och det är stabilt. Välkommen!

Din handlare hjälper dig gärna att beställa Roon-programvaran direkt i från Roon och hjälper dig också att installera den på din nya Nucleus eller Nucleus Plus, så att du får en helt nyckelfärdig lösning.

Läs mer  om Roon Labs här